Direktlänk till inlägg 3 januari 2014

Kol och kolväten

Av Mia - 3 januari 2014 18:44

Det finns kolatomer i luften, i makren och i det mesta vi äter. Våra kläder, skor, plastpåsar, bensin, mobiltelefoner och vår mat innehåller också kolatomer. Ja, till och med vår kropp består av kol, ungefär 14 kilo!!!


Rent kol finns i tre former - grafit, diamant och fulleren

Hu kan kol ha så olika egenskaper? Grafit är mjukt, diamant är hårt och fulleren har så intressanta egenskaper att de kan bli framtidens material.


Kolväten består av kol och väte

Bensin, gasol, fotogen, biogas, naturgas och asfalt är vanliga kolväten. Det gemensamma för alla kolväten är att de är uppbyggda av kolatomer och väteatomer.


Fossila bränslen är gammal kol

Stenkol, naturgas och olja kallas också fossila bränslen. Ordet "fossil" talar om att de bildades för miljontals år sedan. Det finns enorma mängder fossila bränslen, med det finns en gräns för hur mycket man kan ta upp ur marken.


_______________________________________________________________________________________


Asfalt: Kolväte med hög molekylvikt. Används som vägbeläggning eller på tak.

Bensin: Blandning av flytande kolväten. Till stor del rör det sig om grenade och ringformiga kolväten.

Diamant: Form av grundämnet kol, där miljontals kolatomer sitter ihop i ett nätverk. Världens hårdaste ämne.

Fossila bränslen: Bränslen som är bildade av växter och djur som levde för miljontals år sedan (fossil).

Fulleren: Form av grundämnet kol där kolatomerna håller ihop till stora molekyler så att de till exempel liknar fotbollar.

Grafit: Form av grundämnet kol. Består av ringar med sexkolatomer som sitter ihop till skikt. Grafit leder elektrisk ström och ingår tillsammans med kaolin i blyerts.

Kolväten: Kemiska föreningar som består av kol och väte Kolkedjorna kan vara raka, grenade eller i form av ringar. Kan vara mättade eller omättade.

Mättade kolväten: Kolväten med enbart enkelbindningar (det kan inte innehålla fler väten).

Omättade kolväten: Kolväte med en eller flera dubbel- eller trippelbindningar.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mia - 7 maj 2014 16:39

Pluggano.se (olika flikar om biologi, fysik och kemi)   Naturlikt.se (olika filmer om vardagenskemi kurs)    www.tefy.se  (mp3-filer på allt i tefy 2) ...

Av Mia - 3 januari 2014 18:22

Acetylen: Gas som används vid svetsning och skärning av metaller. Formel C2H2. Annat namn: etyn.   Acetylsalicylsyra: Smärtlindrande och febernedsättande ämne. Finns tex i Magnecyl.   Ackumulator: Se laddningsbart batteri.   Aerosol...

Av Mia - 5 april 2013 15:59

1) En dödskalle. 2) Vatten. 3) Spola rikligt med vatten. 4) Färg, lukt och smak. Ättikan är färglös, luktar ättika och smakar surt. Hallonsaften är färgad, luktar hallon och smakar sött. 5) Metallerna är bra ledare av värme och el...

Av Mia - 5 april 2013 12:44

1) Vad föreställer varningsymbolen för giftiga ämnen? 2) Lacknafta och förtunning är exempel på lösningsmedel. Nämn namnet på vårt vanligaste lösningsmedel. 3) Du har fått några droppar av ett frätande ämne på dina händer. Vad ska du då gör...

Av Mia - 26 januari 2013 19:52

Ekologi   Vetenskap om växelspelet mellan organismer och den omgivande miljön.   Påverkan på organismen/växelspelet sker via: Abiotiska faktorer (icke levande) faktorer. T.ex. nederbörd/vattentillgång, temperatur, ljusmängd, surhets...

Presentation


Jag har ju läst en del Ma-NO ämnen och just nu läser båda mina döttrar NV-programet på gymnasiet.


Så min tanke med denna blogg är väl att försöka få ut en del av mitt material från föreläsningar och sånt till hjälp för mina döttrar och andra.

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards